keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Minä ja mun Hebamme

Olen nyt päässyt raskauden siihen vaiheeseen (rv 37+5), jossa lääkärillä pitää ravata kerran viikossa. Näen siis rouva tohtorini kuukauden aikana suunnilleen useammin, kuin Suomessa näkisin koko raskauden aikana...

Lääkärin lisäksi etsin keväällä itselleni Hebammen, kätilön. Hebamme vastaa suunnilleen suomalaista neuvolan terveydenhoitajaa, tosin sillä erotuksella, että asiakkaan niin halutessa Hebamme tulee kotikäynnille. Ja tokihan minä olen niin halunnut!

Olen toistaiseksi tavannut Hebammeni ehkä neljä tai viisi kertaa. Useamminkin olisi voinut, mutta eipä tässä ole tarvetta ollut. Hauskaksi Hebammen palvelut muuttuvat vauvan synnyttyä (näin olen ymmärtänyt). Hän nimittäin tulee päivittäin kotikäynnille, tarpeen mukaan tietenkin. En muista käyntien määrää, mutta se taisi olla lähempänä kymmentä. Hebammen käyttö on ei ole tietenkään pakollista, mutta vaihtoehtona on sitten roudata vastasyntynyttä lääkärille, joten onhan se kivempaa jos joku tulee kotiin.

Vaikka Hebamme tarkoittaa kätilöä, se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että hän olisi synnytyksessä mukana. Sinne olisi voinut etsiä doulan tai Beleghebammen. Synnytyssalissa työskentelevät kätilöt ovat ilmeisesti aina Beleghebammeja, mutta heitä on myös yksityisyrittäjinä, jolloin heidän kanssaan voi hoitaa raskaudenseurannan sekä synnytyksen ja jälkihässäköinnin.

Itse mietin jonkin aikaa, onko koko Hebammelle käyttöä kun siellä lääkärissäkin pitää alituiseen ravata. Lopulta kuitenkin etsin itselleni sellaisen, sillä ajattelin Hebammelta olevan helpompi kysellä kaikenlaista mieleentulevaa. Se oli ihan hyvä ratkaisu. Olin kaiketi aika onnekas, että löysin Hebammeni niin nopeasti. Suosituimmilla alueilla ja suosituimpia Hebammeja pitää nimittäin varailla suunnilleen ennen siittämistä. Omani löytyi onneksi muutamassa viikossa ja hän puhuu lisäksi oikein kelvollista englantia.

Toistaiseksi olen siis ollut tyytyväinen Hebammeeni, jonka näin viimeksi eilen. Hän totesi Taimen olevan varsin alhaalla, mikä selittää sen, miksi liikkeet tuntuvat reisissä asti... Siihen, milloin Taimi päättää saapua, hän ei ottanut muuta kantaa kuin "babies do what they want". Siihen on tyytyminen.

2 kommenttia:

  1. Jännä lukea toisen maan äitiyssysteemeistä. Kuulostaa toisaalta monimutkaisemmalta kuin täällä, mutta kymmenen kotikäyntiä taas aika luksukselta! Eivät taida kuitenkaan kulkea pyörillä, kuten Hakekaa kätilö-sarjassa, joka tuli heti mieleen. Tai mistäs sitä tietää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eipä kyllä voi tietää! En ole nähnyt millä kätilöni saapuu. :)

      On tämä tavallaan monimutkaisempaa, mutta toisaalta taas helpompaa kun kaikkia tarkastuksia on paljon enemmän.

      Poista